Invloed van een sitemap op online vindbaarheid

Sitemaps, je kunt niet meer zonder ze in deze tijd waarin online vindbaarheid echt een must is. In deze story vertellen we wat een sitemap is en hoe deze van invloed is op jouw online vindbaarheid. 

Wat is een sitemap?

Een sitemap is een overzicht van alles pagina’s op jouw website of webshop. Je kunt het vergelijken met een inhoudsopgave van een boek. Een sitemap bevat geen hoofdstukken of paragrafen, maar links naar alle artikelen op je website. Deze worden vervolgens weer gelezen door een Googlebot. Een Googlebot struint dagelijks het internet af op zoek naar webpagina’s om op te nemen in de zoekmachine. 

XML-sitemap

Met behulp van een sitemap verloopt de indexatie sneller en zullen deze pagina’s ook sneller in zoekresultaten worden weergegeven. Zonder sitemap zien zoekmachines soms pagina’s over het hoofd. Daarnaast kan Google met behulp van een zoekmachine beter de structuur van jouw website bepalen, wat vervolgens weer effect heeft op de zoekresultaten. 

Bij Dappr maken we standaard een XML-sitemap bij het opleveren van een website, waarbij we bedankt pagina's en factuur pagina's op non-index zetten. Dit houdt in dat deze pagina’s niet geïndexeerd mogen worden. De sitemap update zichzelf bij het toevoegen van een pagina of bericht. Hierdoor krijgt Google vanuit Search Console weer een seintje om de website te crawlen. 

Sitemap naar Google sturen

De sitemap meld je eenvoudig aan in Search Console. Search Console is een onderdeel van Google en geeft je de mogelijkheid om pagina’s te laten indexeren/crawlen. Als je de sitemap toevoegt, zie je ook meteen of er fouten zijn en hoeveel pagina’s er geïndexeerd worden. 

Heb je hulp nodig bij het opzetten van een sitemap? Laat het ons gerust weten. 

Deel dit bericht:
Jorien Lugtmeyer

dappr. nieuws

Moed, lef en inspiratie vind je vaak in kleine, alledaagse dingen. We delen ze graag met je. Dit gebeurt er in de wereld van merk, marketing en online.

toon lef. maak een keus

Je hebt vast een heleboel vragen. Twijfel niet langer en pak die telefoon, typ die e-mail of kom langs als je durft.

Bel ons

dappr. Merk
050 31 83 266

dappr. Marketing & Online
0528 260 631

Mail ons

Algemeen
info@dappr.nl

Support
support@dappr.nl

Bezoek ons

Helperpark 278-2
9723 ZA, Groningen

Van Limburg Stirumstraat 50
7901 AS Hoogeveen